Voeding
‘Je bent wat je eet’ zegt men wel eens. Voor mensen is het vaak al ondoorzichtig wat ze eten, en wat gezond is. Bij diervoeders is dit nog veel complexer. Vele gegevens en voedselbronnen worden niet vrij gegeven, en namen van voedingsstoffen zijn omslachtig en ondoorzichtig. Etiketten lezen is soms een hele wetenschap.
Voor een therapeut is het soms al moeilijk, maar voor een goed gelovige diereigenaar nog meer.
De term ‘Natuurlijk’ is bijvoorbeeld niet beschermd. U denkt wellicht dat dit betekent 'zonder toevoegingen van kleur, geur en smaakstoffen', een ander denkt dat er 'geen suikers' zijn toegevoegd, weer een ander denkt 'geen e-nummers' of ‘biologisch’, etc.
Er is helaas géén goed antwoord. Elk merk van voer moet onder de loep genomen worden.
De basis begint door te kijken 'wie is het dier?' en 'waar is het maag-darmstelsel voor gemaakt?'. Dit is de uitgangspositie van mijn visie.
Bij honden en katten gaat mijn voorkeur vaak uit naar ‘vers’ vlees. Er zijn echter ook genoeg dieren waarbij een goede brok beter past. Ik meet uit welke dat is. Ik werk ook regelmatig met probiotica en met vitaminen en mineralen.
Voor paarden gaat mijn voorkeur uit naar goed structuur hooi, aangevuld met mineralen en vitaminen. Voornamelijk voortkomend uit kruiden en supplementen (zonder suiker). Daarnaast is weidegang belangrijk, waarbij opgemerkt dient te worden dat er veel verschillende weides zijn. Ook is beweging zonder stress een essentiële factor voor een gezonde vertering bij een paard.
Vele krachtvoeders bevatten veel snelle suikers, moeilijk verteerbare granen en kunnen schade aanrichten aan het hele orgaansysteem. Dit heeft effect op de darmflora, op de aanmaak en opname van vitamines, werking van hormonen, opslag van afvalstoffen in spieren, etc.
Ik adviseer niet één specifiek merk voer. Bij ieder dier bekijk ik welk dieet passend is. Het individuele dier staat centraal. Ik heb goede ervaringen met brokken van Reico en Wolfblut.
Copyright © 2015