Praktijk voor Veterinaire Natuurgeneeskunde

 Werken met de kracht van dier én natuur. Dat is NatuurTalent ! 

30-11-2015

Zijn kunststof ‘botten’ een gezonde hype? 

Een bot kopen, is nog niet zo makkelijk. De keuze in de winkel is enorm. Vraag jij je ook af wat gezond is voor je trouwe viervoeter? 

De een splintert, de ander is chemisch gebleekt, gerookt, gekookt. In weer een ander bot zitten toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, bewerkt met schimmelwerende stoffen, conserveringsmiddelen en dan heb ik het nog niet over de herkomst van het oorspronkelijke dier vol antibiotica, vaccinaties, groeihormonen en medicatie. Sommige ‘botten’ bevatten zelfs gevaarlijke stoffen zoals chroom, arsenicum, etc. omdat dat ‘bot’ gemaakt wordt van gelooid leer.
Een écht bot, is gewoon een bot, niet geperst, niet gevouwen, gewoon een écht been uit bijv. een rund. En ja, wij vinden ze vaak vies en ze stinken en heel soms komen er splinters af. 
Dus de hond moet iets anders gebruiken om op te kauwen, iets wat wij mensen ‘normaal’ vinden. Dat wordt dan ‘gemaakt’. Gemaakt dierenvoedsel is net als bij mensen, bewerkt voedsel en dat is minder gezond dan vers. Hoe beter je kunt zien wat het oorspronkelijk was, hoe eerlijker het voedsel is. 

Het meest gehoorde alternatief van nu (lees; hype) is een kunststof bot. Halleluja! Wat een uitvinding, meestal van nylon. Kan niet splinteren en je kunt er maanden mee vooruit, goedkoop en er zit nog een vleessmaak aan ook! Even uitkoken en veel bacteriën gaan dood en de ‘smaak’ komt gewoon weer naar boven……!?!  
Ja, ik word een beetje cynisch en achterdochtig. Het geeft mij een naar gevoel. Geen ingrediënten op de verpakking en gemaakt van Nylon….

Ja je leest het goed; Nylon! Je laat je kinderen toch ook niet op gitaarsnaren of panty’s kauwen? 

Fabrikanten geven aan dat het product chemisch géén verbinding aan gaat met het lijf. Dus het is ongevaarlijk. Je hond poept kleine ingeslikte stukjes gewoon weer uit! Het argument ‘aanbevolen door dierenartsen’ is voor mij ook niet doorslaggevend genoeg. Mijn kritische ik, gaat dan toch ook zelf op onderzoek uit. 
Uiteraard hoop ik dat mijn achterdocht in het ongelijk word gesteld, want het zou een prachtig product kunnen zijn, voor degene die hun hond graag binnen een bot willen geven zonder dat het hele huis vies wordt en zonder angsten voor splinters. Een mooi middel tegen verveling en voor een schoon gebit.

Ik heb in ieder geval vragen gesteld aan fabrikanten. O.a. zit er benzeen in of BPA? Ik ben benieuwd of er duidelijkheid komt. Ik hou je op de hoogte! 


Míjn hond moet het voorlopig gewoon doen met snoeiafval. Wel te verstaan onder toezicht wink-emoticon


Warme groet,
Colette, www.natuurtalent.co

 

9-2-2016

Vervolg 'Zijn kunststof ‘botten’ een gezonde hype?'

Na veel mail verkeer ben ik er uit: ik vertrouw NIET op kunststof botten. De meeste fabrikanten geven géén inzicht in de gebruikte grondstoffen of gebruiken m.i. slecht onderbouwde argumenten. Ook heb ik GEEN onderzoek mogen inzien. Wat volgens mij betekent dat het product niet uitvoerig onderzocht is (op bijv. schade/gezondheidsklachten) op lange termijn óf kunnen de resultaten van het onderzoek het daglicht niet verdragen?

De enige fabrikant die wel netjes reageert is Nylabone. Maar ook daar zijn tests en research niet beschikbaar en blijven ingredienten en samenstelling onduidelijk. Het is dus niet geheel duidelijk welke chemische stoffen er gebruikt worden om bijv. de 'smaak' toe te voegen. Wel zeggen ze BPA en Benzeen vrij te zijn en worden geen gerecyclede materialen gebruikt.

Kortom ik zeg 'nee' tegen het kauwen op nylon/kunststof botten!

Hertengeweien, struisvogelpezen, ancoroots, hertenschenkel zijn betere alternatieven. Botten van runderen kunnen te hard zijn. Voor kleinere snacks geldt gemiddeld genomen; vers eten is het beste, daarna gevriesdroogde snacks en luchtgedroogd en het liefst biologisch. Juiste keuze is altijd afhankelijk van het dier en doel.

Wie weet zijn snacks en andere botten een interessant onderwerp voor een volgende column? Laat me weten waar je graag meer over wil weten!



E-mailen
Bellen
Instagram