Praktijk voor Veterinaire Natuurgeneeskunde

 Werken met de kracht van dier én natuur. Dat is NatuurTalent ! 

04-01-2016

Kriebel krab hap hap…….ahhhh jeuk! 



© Lorianni | Dreamstime Stock Photos

Jeuk! Als je er alléén al aan dénkt krijg je al de kriebels! Maar wat zijn mogelijke oorzaken van jeuk bij dieren? 

Om jeuk goed te kunnen behandelen is eerst het achterhalen van de oorzaak belangrijk. Dit gebeurt bij Dierpraktijk NatuurTalent door middel van een anamnese en het doormeten met de Lecher Antenne. Hiermee meten we o.a. de organen door en het effect van de voeding. 

Niet optimaal functionerende orgaansystemen kunnen een oorzaak zijn van jeuk. Bijvoorbeeld doordat uw dier zijn afvalstoffen niet goed kwijt raakt. Denk hierbij o.a. aan overbelaste nieren, lever, darmen en het hormonale stelstel (schildklier, bijnieren, hypofyse, etc.). 

Hieronder lees je nog een aantal mogelijke oorzaken van jeuk. 


  1. Eczeem – Vooral bij paarden is staart- en maneneczeem oftewel zomereczeem, een bekende boosdoener van jeuk. Het is een overgevoeligheidsreactie op het speeksel na een beet van de Culicoïde mug. Maar ook bij andere dieren komt eczeem voor. De kunst is de reden van de overgevoeligheid te achterhalen en het dier daarin te ondersteunen.
  2. Allergieën – Vooral honden en katten kennen allergieën, maar soms ook paarden. Denk hierbij aan pollen, huisstofmijt, contactstoffen maar ook voeding. Vaak zijn de poten aangedaan, de oren, het hoofd, de buik en de liezen. Soms is er sprake van snot, terugkerende oorontstekingen, niezen en/of traanogen. Net als bij eczeem is het onder meer belangrijk de weerstand te verhogen en het lijf minder gevoelig te maken.
  3. Vacht – Met name bij langharige honden kan een wisseling van de vacht (meestal 2x per jaar) nogal eens jeuk opleveren. Een bezoek aan een trimsalon behoort dan tot de mogelijkheden. Daarna moet de jeuk wél over zijn, anders speelt er meer. Ook zijn er middelen verkrijgbaar om een goede rui te ondersteunen, zodat er minder jeuk is en afvalstoffen snel worden afgevoerd. Bij pups waarbij de vacht geplukt moet worden kan dit meestal vanaf 10 maanden (dit is een gemiddelde en kan afwijken, ga voor een passend advies naar een Trimsalon). Mocht de puppyvacht nog niet plukrijp zijn én er is toch al jeuk, loop er niet te lang mee door, er speelt meestal meer. Jonge honden kunnen vaak eenvoudig ondersteund worden.  
  4. Vlooien – Wanneer dieren vlooien hebben gaan ze vaak krabben. Controleer je dier dan ook op vlooien. Sommige dieren reageren allergisch op een beet, andere niet echt. Wanneer de weerstand van het dier hoog is, zal je eigenlijk geen vlooien aantreffen, ook niet als je ze NIET preventief behandeld hebt tegen vlooien. Dieren die gevoelig reageren op ontvlooiingsmiddelen kunnen behandeld worden met natuurlijke middelen. Dit is arbeidsintensiever en kostbaarder dan een regulier middel, echter hierdoor voorkom je ook andere klachten. Vergeet niet je omgeving te behandelen wanneer je vlooien in huis hebt! Soms is chemische bestrijding daarbij effectiever. PS….denk ook aan je auto.
  5. Parasieten - Parasieten zoals diverse soorten mijten (schurft), luizen of aarswormen (de laatste 2 voornamelijk bij paarden) zorgen ook voor jeuk. Klachten zijn afhankelijk van de soort parasiet, fase, etc. Je kunt ontstekingen zien, schuren, krabben, schilfers of juist kale plekken op de huid. Bij paarden kunnen o.a. mijten een in standhoudende factor zijn bij mok.
  6. Stress – Dieren met stress (nervositeit, angsten, etc.) krabben vaak aan hun lijf. Ze hebben letterlijk de kriebels van de stress. Of zit er wellicht iemand te dicht op de huid? Kortdurende ´stress´ met jeuk is mogelijk onschuldig. Hierbij wordt het krabben vaak gebruikt als vermijdingsgedrag, het dier heeft dan niet altijd jeuk. Langdurige blootstelling aan (geestelijke of lichamelijke) stress kan jeuk opleveren waarbij krabben schadelijk is. Wondgenezing levert bijvoorbeeld jeuk op, waarbij we het dier goed kunnen helpen.
  7. Schimmels en gisten – Honden en paarden met deze huidproblemen hebben meestal een aangetast immuunsysteem.
  8. Voeding – Als laatste maar zeker niet de onbelangrijkste is voeding vaak een oorzaak van jeuk. Veel brokken bevatten granen of andere stoffen die niet goed verteerbaar zijn. Een dier hoeft niet allergisch te zijn, wil voeding toch een oorzaak van jeuk zijn, ook goede eetlust en ontlasting zegt niet altijd alles. Wil je een ander dieet proberen, hou dit dan een aantal weken strikt vol en denk dan ook aan het uitbannen of wijzigen van beloningssnoepjes, etc.

Naar aanleiding van de meetwaardes met de Lecher Antenne, het (fysieke) onderzoek en het karakter van het dier, maken we een juiste aanpak op maat voor een jeuk vrij dier. Dit doen we met natuurlijke middelen en maatregelen. Denk hierbij aan homeopathie, kruiden(tinctuur), celzouten, bloesemremedies, vitaminen, mineralen, etc. 

Voor vrijblijvende informatie bel 06-16802445 of mail colette@natuurtalent.co


E-mailen
Bellen
Instagram